Home

Achtergrond

Italiaanse comapatiënte mag sterven

Een Italiaanse vrouw die al meer dan zestien jaar in een coma ligt, mag sterven. Dat heeft een hof van beroep in Milaan woensdag besloten, aldus het Italiaanse persbureau Ansa.

De vader van de nu 36-jarige Eluana Englaro, die in 1992 in coma raakte na een auto-ongeval, kreeg toestemming om de kunstmatige voeding te stoppen. Volgens het hof hebben artsen afdoende bewezen dat de vrouw ’vegetatief’ is en dat haar toestand onomkeerbaar is. Ook is de manier van sterven niet in strijd met de overtuigingen van de vrouw, aldus hof.

”Eindelijk kunnen we haar bevrijden”, zei haar vader na de uitspraak. Hij heeft altijd geweigerd over euthanasie te spreken.

Euthanasie is in Italië verboden en mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen worden toegepast. Vorig jaar oktober wilde het hooggerechtshof geen toestemming geven om de 34-jarige vrouw te laten sterven en verwees de zaak door naar het hof van beroep.

Het Vaticaan, dat fel tegen euthanasie is, veroordeelde woensdag het vonnis. Aartsbisschop Rino Fisichella zei dat beroep moet worden aangetekend tegen het vonnis en dat een hogere rechtbank ”met meer waardigheid en minder emotie” een uitspraak kan doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.