Home

Achtergrond 133 x bekeken

Inflatie eurozone naar record van 4 procent

De inflatie in de eurolanden is in juni opgelopen tot een recordniveau van 4 procent op jaarbasis, vergeleken met 3,7 procent in mei.

Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De cijfers komen overeen met eerdere schattingen.

Op maandbasis bedroeg de inflatie in juni 0,4 procent. De inflatie in de vijftien eurolanden wordt vooral aangejaagd door de hoge brandstofprijzen. Maar ook de gestegen voedselprijzen zorgen voor een oplopende inflatie. Een hoge inflatie zet de consumentenuitgaven onder druk en dat is ongunstig voor de economie.

De inflatie in het eurogebied staat nu op het hoogste niveau sinds de invoering van de euro op de financiële markten in 1999. De inflatie ligt meer dan twee keer zo hoog als de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.