Home

Achtergrond

Inbev verklaart Anheuser Busch definitief de oorlog

De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev probeert via een ongebruikelijke procedure het bestuur van Anheuser Busch af te zetten.

Inbev vraagt de toezichthouder op de beurs in te stemmen met vervanging van het voltallige bestuur.

Het bestuur van Anheuser-Busch handelt volgens Inbev tegen het belang van de aandeelhouder. Dit is in de VS verboden bij wet. Inbev stelde alvast een lijst op met 13 vervangende bestuurders uit eigen gelederen.

Inbev bood eerder 65 dollar per aandeel, wat neerkomt op 29,6 miljard euro. De combinatie zou groter zijn dan Heineken en veruit de grootste bierbrouwer ter wereld creëren.

Bestuursvoorzitter August Busch verklaarde echter onmiddelijk dat het concern niet te koop is. Vervolgens lanceerde hij een ad hoc bezuinigingsplan dat de waarde van het concern zou opschroeven. De Inbev directie staat bekend om haar kostenfocus.

Busch’ familie bezit echter slechts 4 procent van de aandelen. Inbev verklaart met de procedure de aandeelhouders van Anheuser-Busch een stem te willen geven. "Onze voorkeur gaat uit naar een constructieve dialoog over een vriendschappelijke combinatie", aldus de directie.

Anheuser-Busch zocht eerder steun vanuit politieke hoek. Het concern zou te sterk horen bij de geschiedenis van de stad Saint Louis en de staat Missouri. Inbev reageerde daarop met een paginagrote advertentie in lokale kranten. Hierin beloofde ze alle werkgelegenheid in de regio te handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.