Home

Achtergrond 183 x bekeken

Ifpri: speculatie juist gevolg van hoge voedselprijzen

Speculatie heeft effect op de wereldvoedselprijzen, maar de fundamentele oorzaak blijven de fysieke tekorten.

Dat stelt althans directeur Joachim von Braun van het International Food Policy Research Institute (Ifpri).

Volgens Von Braun is de wereldvoedselproblematiek dusdanig complex dat niet één beleidswijziging de oplossing biedt. De futures-markten functioneren niet naar behoren, een tekort aan directe investeringen drijven speculanten naar de agribusiness terwijl de wereldbevolking en consumptie groeit.

De directeur van het internationale instituut pleit daarom voor het creëeren van een nieuwe, centraal gecoördineerde graanvoorraad. Deze kan de markten, nu bezeten door paniekerige overheden en winsten ruikende speculanten, volgens hem kalmeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.