Home

Achtergrond 242 x bekeken 1 reactie

ISN: hogere biggen- en varkensprijs broodnodig

Om alle kosten vergoed te krijgen moet de Duitse biggenprijs op 70 euro per big liggen en de vleesvarkensprijs op €2 per kilo.

Dit wordt lang niet gehaald, waardoor een fatale situatie is ontstaan in de Duitse varkenshouderij.

Dat stelt de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN. Volgens de varkenshoudersbond lag de prijsindex voor de Duitse consument in juni 3,3 procent hoger dan in juni 2007. "Dat is de sterkste stijging sinds 1993. Ook varkenshouders hebben te maken met fors opgelopen kosten. De kosten voor energie en voer zijn in een jaar verdubbeld."

De Duitse biggennoteringen liggen momenteel tussen de 40 en 46 euro per big. De vleesvarkensprijs ligt op €1,70 per kilo. Dit is volstrekt onvoldoende, stelt de ISN. "De Duitse biggenproducenten zitten verder weg dan ooit van een kostendekkende prijs."

De varkenshouderij zit in een spagaat, vindt de ISN. "We willen voor de consumenten kwalitatief goed vlees produceren. Maar aan de kostenkant schrijven we knalrode cijfers."

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vindt de situatie in Nederland vergelijkbaar met die in Duitsland. "Volgende week heb ik een overleg in Brussel met Europarlementariërs, lobbyisten en ambtenaren van de Europese Commissie over de situatie in de varkenshouderij. Ik wil ze duidelijk maken dat er een betere margeverdeling over de hele keten moet komen."

Dat is een lastige discussie gezien de kartelwetgeving, stelt Zwanenburg. "Maar de huidige situatie maakt het nodig dat er een wettelijke bescherming komt voor de prijsvorming. De DG-Agri (het EU-ministerie van landbouw, red) heeft al meer aandacht gevraagd voor de kwetsbare positie van de primaire producent."

Zwanenburg ziet de varkenshouders niet snel actie voeren, zoals melkveehouders onlangs deden voor een hogere melkprijs. "Er is veel gelatenheid onder de varkenshouders."

Eén reactie

  • no-profile-image

    bert

    t,is triest!

Of registreer je om te kunnen reageren.