Home

Achtergrond

IMF: tweederonde-effecten zichtbaar

De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet toestaan dat de stijging van grondstofprijzen de economie gijzelt. Dat schrijft ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi in een brief aan de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De ECB kiest voor een actiever rentebeleid. Vorige week verhoogde de bank de basisrente met tot 4,25 procent. Van het accommoderen van de markt, zoals in de jaren 70 het geval was, kan nu geen sprake zijn, aldus Smaghi. De inflatie ligt in de vijftien eurolanden op gemiddeld 4 procent, het dubbele van wat de ECB wenst. De brief sluit aan bij waarschuwende uitspraken van Dominique Strauss-Kahn, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds.

Op de G8-top in Japan verklaarde hij dat de hoge voedsel- en energieprijzen het belangrijkste thema voor regeringen moet zijn. Volgens de Fransman zijn zogeheten tweederonde-effecten zoals hogere looneisen reeds zichtbaar. Wanneer lonen meestijgen met de inflatie, ontstaat een vicieuze cirkel. Wanneer lonen niet meestijgen, daalt echter de consumptie.

Analisten voorspellen dat mede door de inflatie de dollar verder zal zakken, tot een waarde van wellicht $ 1,60 per euro. Tot nu toe steeg de euro 15 procent in waarde tegenover de dollar, en 18 procent ten opzichte van het Britse pond. Voor de Europese export is een sterke euro problematisch. Deze week bleken voor het eerst de Duitse en Franse export gedaald zijn.

Econoom Martin van Garderen van het Postbank Economisch Bureau hoeft het zo’n vaart niet te lopen. "Bij een renteverhoging daalt het aanbod van euro’s ten opzichte van de vraag en stijgt de koers inderdaad. Het effect van een rentebesluit is echter pas na ongeveer driekwart jaar te zien in de kredietverlening en investeringsbereidheid. In de tussentijd kunnen allerlei andere bewegingen zich voordoen."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.