Home

Achtergrond 207 x bekeken

IMF iets positiever over groei wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie naar boven bijgesteld.

De organisatie gaat evenwel nog altijd uit van een afvlakkende groei in de komende twee jaar en waarschuwt voor een lagere vraag in rijke landen en hoge inflatie wereldwijd.

Dat maakte het IMF vandaag bekend. Het gaat nu uit van een wereldwijde economische groei van 4,1 procent dit jaar en 3,9 procent in 2009. In zijn laatste groeiraming in april rekende het IMF nog op een groei van 3,7 procent dit jaar en 3,8 procent in 2009. In 2007 bedroeg de wereldwijde groei 5 procent.

Voor de Verenigde Staten voorziet het IMF dit jaar een economische groei van 1,3 procent, waar het in april nog uitging van 0,5 procent. De groeiraming voor 2009 is opgeschroefd van 0,6 naar 0,8 procent. In de eurozone rekent het IMF dit jaar op een groei van 1,7 procent tegen een eerdere raming van 1,4 procent. De groeiprognose voor 2009 blijft 1,2 procent.

Ondanks de iets hogere groeiverwachtingen ziet het IMF flinke valkuilen. "De wereldwijde economie zit in een lastige positie, klem tussen een scherp dalende vraag in volwassen economieën en stijgende inflatie overal, met name in opkomende markten en ontwikkelingslanden'', aldus het IMF.

De beteugeling van de inflatie moet volgens het IMF vooral in opkomende markten hoge prioriteit krijgen. Deze landen worden het hardst geraakt door de stijgende prijzen van voedsel en energie. In de rijkere industrielanden is de noodzaak van een strakker monetair beleid minder aanwezig, maar moet het gevaar van inflatie desondanks scherp in de gaten worden gehouden.

De kredietcrisis blijft volgens het IMF een bedreiging vormen voor de wereldwijde economische groei. Maatregelen om het vertrouwen in de financiële markten te herstellen, werpen hun vruchten af. Toch tonen recente ontwikkelingen aan dat de crisis nog niet voorbij, aldus het IMF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.