Home

Achtergrond 163 x bekeken 3 reacties

IEA: belasting aan de pomp niet verlagen

Geïndustrialiseerde landen moeten de belasting aan de pomp niet verlagen. Dat stelt directeur Nobuo Tanaka van het internationale energiebureau IEA in een maandag te publiceren interview van de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Het geeft volgens de directeur een verkeerd signaal aan de consument.

Hij roept ook ontwikkelingslanden op om te stoppen met het kunstmatig laag houden van de brandstofprijzen. In een samenvatting van het interview, dat dit weekeinde werd verspreid, vraagt Tanaka olieproducenten om meer te investeren en consumenten om meer energie te besparen.

De druk op de oliemarkt zal in de komende twee jaar waarschijnlijk iets afnemen, maar daarna loopt de druk weer op. "De marktomstandigheden blijven zeker tot 2013 moeilijk'', aldus Tanaka. Vorige week gaf de IEA aan dat de olieproductie in de komende vijf jaar minder hard zal groeien dan eerder werd aangenomen. Het aanbod van olie zal daardoor in 2013 nog maar net
groot genoeg zijn om te voldoen aan de vraag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk - Thomas de Boer

  Directeur Nobuo Tanaka wil graag de benzine prijs hoog houden, tenslotte zal daar ook zijn salaris van afhangen of dat van de aandeelhouders in deze bedrijfstak. Op school leerde ik dat je een baal suiker kunt verkopen in 1 verkoop, je kunt ook de baal suiker op delen in 10 gelijke delen waardoor deze sneller verkocht zal zijn. Door de belasting op benzine, diesel, steenkool, olie, gas te verlagen tot 15% en dit de enigste belasting of accijns is die geheven worden over de brandstof. Betekend dat deze betaalbaar blijft voor alle lage der bevolking. De uitkomst van inkomsten zal uiteindelijk de zelfde zijn. Omdat meerdere gebruik kunnen maken van het innemen van deze brandstof, ook de lagere inkomens. En niet is weg gelegd voor die kleine groep burgers die toch al genoeg verdienen per maand. Door 4 - 5 % belasting uit te sparen is dit een verlichting voor de burgers die het uitgespaarde bedrag weer elders kunnen besteden. Dan doet een rijk land goed aan haar burgers en dan zijn de burgers dankbaar omdat men kans heeft te kunnen overleven. En niet zoals Balkeneinde zegt dat we ondankbaar zijn in een rijk land waarin we wonen en nauwelijks rond kunnen komen van de aalmoes die hij voor ons ziet zitten. Terwijl hij en de zijne met 200.000 per jaar nog niet kan rondkomen. En wij dan die minder dan modaal verdienen, hoe moeten deze burgers dan rondkomen in dit zo rijke land als Nederland. Zoiets is niet echt Christelijke te noemen!

 • no-profile-image

  H.A.H

  Oliemaatschappijen en overheden kunnen de grootste onzin bedenken om de prijzen en accijnzen ongenuanceerd hoog te houden. Schaamteloos (legaal) stelen ze het geld bij de consument weg.
  We zouden als consumenten hier eens tegengas moeten geven. Onze volksvertenwoordiging (tweede kamer) heb je ook niets aan wat dat betreft.

 • no-profile-image

  eddy

  Tanaka heeft gelijk wanneer die stelt dat de prijzen niet mogen verlaagt worden door de lasten te verlagen
  Dit leidt enkel tot meer consumptie
  Men kan beter de meerontvangsten herverdelen onder de laagste inkomens zodat deze geen last ondervinden van de hoge stookkosten
  En ondertussen worden de alternatieven steeds interessanter wat op termijn de afhankelijkheid van de olie zal doen afnemen
  Hopelijk ligt zo binnen 20 jaar niemand nog wakker van een stijging van de olieprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.