Home

Achtergrond 168 x bekeken

'ICC-rechter nieuwe VN-commissaris mensenrechten'

De Zuid-Afrikaanse rechter Navanethem Pillay, die op dit moment werkt bij het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag, wordt de nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Dat meldden diplomaten en VN-functionarissen vrijdag. Zij volgt de Canadese Louise Arbour op.
De in 1941 geboren Pillay werkt sinds 1993 bij het ICC. Zij was eerder rechter bij het Rwanda-Tribunaal. Zij definieerde daar verkrachting als een geïnstitutionaliseerd oorlogswapen. Pillay was de eerste zwarte vrouw die zitting kreeg in het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika.
De 61-jarige Arbour stapte om persoonlijke redenen eind juni op na een termijn van vier jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.