Home

Achtergrond 340 x bekeken 12 reacties

Honderden glastuinders in nood door hoge gasprijs

Voor honderden tuinders dreigt faillissement als er op korte termijn geen maatregelen worden genomen tegen de hoge energieprijzen.

Met deze noodkreet roept LTO Glaskracht Nederland minister Gerda Verburg op om snel met hulp te komen. De noodkreet is een reactie op onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI, dat de gevolgen heeft doorgerekend als de gasprijs in 2009 en 2010 net zo hoog blijft als de bijna 40 cent per kubieke meter nu.

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, geeft aan dat de hoge gasprijs voor de tuinbouwsector een extra lastenverhoging betekent van 400 miljoen euro per jaar. "Met gerichte maatregelen moeten we samen met de overheid zien te voorkomen dat gezonde bedrijven op grote schaal het loodje leggen", concludeert hij.

De totale energiekosten komen nu uit op ruim een kwart tot een derde van de totale bedrijfskosten. De jaarlijkse ontsparing zal volgend jaar oplopen tot gemiddelde 66.000 euro per bedrijf. "Dus is er absoluut geen ruimte voor noodzakelijke investeringen in duurzame energievoorzieningen", aldus Van Ruiten.

Clement Mol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DK

  Aan Hans Hoogervorst te Wervershoof: die regeling is er. De Energie Investeringsaftrek kan 10-11% netto voordeel opleveren bij aanschaf van een WKK. Kijk op senternovem.nl/eia

 • no-profile-image

  live

  Beste HEERHUGOWAARD, WESTFRIESLAND ,U zal volgend voorjaar of mischien al deze winter raar wakker worden uit Uw droom Na jaren lange energie kosten stijgingen heeft het buitenland bv (Afrika ) de produktie naadloos overgenomen : Zie bv de rozen al jaren krimp , en nog steeds meer rozen voor de klok en dan nog de handel buiten Nederland om / BVO??
  Voor Uw eigen veiligheid en u gezin wordt wakker voor U de Ketel of WKK start

 • no-profile-image

  Ongewone tuinder

  Aan de ene kant wil de "gewone burger", dat de tuinbouw schoner en milieubewuster wordt tegen lage produktprijzen, aan de andere kant moet de tuinder zich niet bezighouden met energie als nevenactiviteit.
  Ik als tuider zou maar wat graag zonder die 'nevenactiviteit' mijn brood verdienen. Helaas zou ik dan snel tuider-af zijn!

 • no-profile-image

  Jan verdonckschap

  Zit er eens iets tegen beginnen ze gelijk om steun te roepen. Laat de markt zijn werk doen als er een paar naar de klote gaan, dan brengt het voor de overblijvers misschien wat meer op.
  Vollegronds tuinders krijgen ook geen kompensatie op hoge diesel

 • no-profile-image

  hans hoogervorst

  er zal een regeling moeten komen dat het voor elke tuinder met ambitie en levens vatbaar bedrijf mogelijk wordt om een wkk aan te schaffen, en terug leveren op het net

 • no-profile-image

  gastuinder

  Het rendement in de glastuinbouw is al jaren gebaseerd op de WKK's. Dan is het niet gek dat het ondernemersinkomen terugloopt bij hoge gasprijzen. De GAS-tuinbouw moet weer glas-TUINBOUW worden. Daar moet de innovatie en de markt worden gezocht en dan hoeven deze 'ondernemers' nu niet te zeuren.

 • no-profile-image

  gert

  er is ook 600 miljoen beschikbaar voor de vissers

 • no-profile-image

  live

  De boys die iedere vrijdagmiddag zatten te blazen in "Eetcafe De Westgaag" te Maasdijk van €20 + Winst en de Makelaars die zaten te NETWERKEN met grondprijzen van €100+ Worden nu hele kleine jongentjes die lopen te huilen . Blij dat ik al ruim een jaar geleden de handdoek in de ring heb gegooid . Want ik was niet van plan om mij de KLOTEN RAUW te lopen in afwachting van 31 december het te weten + of - Nee nu stoer zijn Boys jullie wouden vrij zijn ,En LTO heeft inmiddels geen draagkracht door jullie Vrijheid

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tuinders dat zijn toch echte ondernemers, die gaan toch geen steun aannemen van de
  overheid?

 • no-profile-image

  HEERHUGOWAARD

  proberen het altijd positief te bekijken als er door de te dure energie en lucht want je betaald momenteel meer voor lucht dan een paar jaar geleden voor gas [alle kosten die over de kale gas prijs heen komen soms meer dAN 20CT] WE DE BROODNODIGE KRIMP IN PRODUKTIE KRIJGEN BRENGEN DE BLOEMEN DEZE WINTER MISCHIEN WEL TOPPRIJZEN OP. WE BLIJVEN HOPEN ZOALS ALTIJD

 • no-profile-image

  een gewonen burger

  Zich gewoon met tuinbouw bezighouden, zonder "nevenactiviteiten" om als z.g. energieleveranciers op te willen treden.
  Dus je eigen broek ophouden dat moeten anderen ook in Nederland, lees de burger!

 • no-profile-image

  boerin

  sorry beste tuinders, jullie krijgen nog een lage btw doorberekend. De andere boeren (ondernemers) krijgen niets. Wij moeten door de oneerlijke prijzen ook noodgedwongen stoppen en met ons meerder varkensboeren in onze streek. triest om te zien. nederland wacht weer te lang met ingrijpen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.