Home

Achtergrond 1 reactie

Hogere prijzen in lange pool Agrarische Unie

Agrarische Unie betaalt voor de lange pool van de oogst 2007 € 214,50 uit voor een ton voertarwe en € 260,09 per ton brouwgerst.

De prijs voor tarwe is hiermee ruim 80 euro gestegen ten opzichte van vorig jaar. Brouwgerst steeg zelfs 100 euro in prijs.

Vorig jaar betaalde de Agrarische Unie voor tarwe € 135,05 en voor brouwgerst € 160,15. "Marktontwikkeling", verklaart Arjen Bastiaan, productmanager zaaizaden en granen van Agrarische Unie, de forse stijging nuchter. "Dit is het gevolg van tegenvallende oogsten, gestegen consumptie per hoofd van de wereldbevolking en nagenoeg opgeraakte interventievoorraden."

De Unie is zelf tevreden over het resultaat. "We hebben goed in de markt gestaan; op de goede momenten verkocht en ook de markt een beetje meegehad."

Er waren flinke pieken en dalen in de prijsontwikkeling, vertelt Bastiaan. "De graanmarkt werd interessant voor beleggers. Er gaat meer geld in om. Er dienen zich veel kopers op hetzelfde moment aan. Oogstprognoses hadden direct gevolgen voor de prijs. Daar moeten wij vanuit de pool dan op inspelen."

Het moment van verkopen is heel belangrijk voor Bastiaan. "Zeker de lange pool is een juiste afspiegeling van een jaar. Het is een goed gemiddelde. Je zit op een berg tarwe die je door het jaar heen verkoopt."

De korte pool levert al jaren meer op dan de lange pool, weet Bastiaan. Dit jaar kwam de korte pool op € 215,47 uit voor tarwe. Brouwgerst wordt hierin niet verhandeld. Dat kan niet, omdat de handel later op gang komt vanwege de kiemrust.

"De korte pool levert meer op vanwege de lagere poolkosten voor de aanbieder van het graan. De bewaarvergoeding kan bijvoorbeeld naar beneden. En je hebt in december je geld al. De lange pool wordt in termijnen uitbetaald."

Eén reactie

  • no-profile-image

    André

    Dat is pas een verkoper kan die man niet bij de Agrifirm gaan werken.........

Of registreer je om te kunnen reageren.