Home

Achtergrond

Hoge functionaris in proces Decembermoorden overleden

John Mohammed Amin, openbaar aanklager in het strafproces van de Decembermoorden, is woensdag overleden.

Hij werd enkele weken geleden met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Hij was zestig jaar.

Mohammed Amin is de tweede hoge functionaris die sinds de start van het megaproces in november vorig jaar is overleden. Eerder stierf Krishnapersad Pultoo, president van de krijgsraad.

Mohammed Amin, auditeur militair bij de krijgsraad in Suriname, legde de 25 verdachten onder meer moord, of deelname daaraan, ten laste. Het gaat om de moord van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse in december 1982 in het fort Zeelandia.

De behandeling van het strafproces was maandag opgeschort. Het Hof van Justitie moet oordelen over een wraking die de advocaat van Bouterse heeft ingesteld tegen de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor. Zij zou banden hebben met de Nationale Partij Suriname onder leiding van president Ronald Venetiaan. Hierdoor zou haar onpartijdigheid in het geding zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.