Home

Achtergrond

'Helft jongeren tongzoent op 13e'

De helft van de jongeren begint op 13-jarige leeftijd met tongzoenen. Dat concludeert de Rutgers Nisso Groep in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

De helft van de jongeren heeft op 17-jarige leeftijd voor het eerst geslachtsgemeenschap. Bijna driekwart van alle jongeren gebruikt de eerste keer een condoom. Twee derde van de meisjes geeft aan de eerste keer (ook) de pil te hebben gebruikt.

Een op de tien jongens en 7 procent van de meisjes zegt de eerste keer geen voorbehoedsmiddelen te hebben gebruikt. Als jongeren onder de dertien jaar seks hebben, gebruiken ze minder anticonceptie.

Volgens de Rutgers Nisso Groep is de morning-afterpil bij meisjes tussen de 15 en 25 jaar het meest gebruikte anticonceptiemiddel. De pil is sinds enkele jaren bij de drogist en apotheek te koop zonder dat een recept nodig is.

Steeds minder meisjes worden ongewenst zwanger. Als tieners toch in verwachting raken, kiest twee op de drie voor een abortus. Ongewenste zwangerschap en abortus komen volgens de onderzoekers veel voor bij allochtone meisjes van Surinaamse- en Antilliaanse afkomst, net als bij jonge vrouwen uit Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.