Home

Achtergrond 1 reactie

'Haver net zo geschikt voor brood als tarwe'

Haver is geschikt om brood mee te bakken. Het Nederlands Bakkerij Centrum geeft haverbrood een rapportcijfer 7.

Het brood heeft een wat bittere smaak die kan verdwijnen door andere rassen te telen.

Dat stellen twee studenten van de lerarenopleiding Consumptieve Technieken in Wageningen in een onderzoek naar de geschiktheid van haver voor brood. De studenten Michael de Wit en Michael van Santen hebben veertien soorten haver onderzocht op de geschiktheid als grondstof voor brood. ”Ons doel was een verkoopbaar brood te bakken van 100 procent haver, dat gelijkwaardig is aan tarwebrood”, stellen de studenten in het tijdschrift Bakkerswereld.

Ze melden dat het is gelukt. ”Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft het haverbrood onderzocht en beoordeeld met een 7. Het visuele aspect, de textuur en structuur waren minstens gelijkwaardig aan brood op basis van tarwe. Ook de smaak was prima.”
De studenten zelf noemen de smaak ongebruikelijk. ”Haver geeft een karakteristieke bittere bijsmaak. In de toekomst komen er rassen die dat niet meer hebben.”

Ze vinden haverbrood een verrijking voor de markt. ”Het heeft een andere smaak en haver is voedzaam. Haver speelt in op de gezonde consument.”

Haver is een klein gewas. Het wordt nu vooral gebruikt als grondstof voor veevoer. In Nederland werd vorig jaar 1.703 hectare haver verbouwd op een totaal van 222.532 hectare graan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kimberley Pex

    Mensen met chronische darmziekten mogen absoluut geen tarwe eten(en alle afgeleide producten,dus tarwebrood,tarwemeelproducten , -pasta, gebonden -sauzen enz.) Ik hoor helaas bij die groep patiënten. Al jaren geleden heb ik de haver "ontdekt". Er was toen niet veel over bekend,maar ik voelde dat 't me goed deed. Biivoorbeeld havermoutpap. 't Is 'n graansoort met hoge geneeskrachtige waarde,ook voor maagpatiënten is 't 'n geweldig voedingsmiddel. Zoals ik brood maak heb ik't nog nergens kunnen kopen; havermout,droog in de blender fijnmaken tot meel.Water,ei, zout,gist of zuurdesem,boter.(Melk is ook verboden bij darmziektes) Bereiden als gewoon brood,succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.