Home

Achtergrond 13 reacties

Harde dobber

In huize Schenk zal de vlag niet uitgaan na lezing van het rapport van Europarlementariër Luis Manuel Capoulas Santos over de health check, de aanpassing van het Europees landbouwbeleid tot 2013.

Capoulas Santos bepleit daarin een beperkte verruiming van de melkquota met twee keer 1 procent tot 2011. Dat is aanzienlijk voorzichtiger dan het voorstel van de Commissie (vijf keer 1 procent), dat ook al met weinig enthousiasme in Nederland werd ontvangen. De Nederlandse melkveehouderij staat te trappelen om te voldoen aan de toenemende vraag naar zuivelproducten, maar wordt kortgehouden door het quoteringssysteem, dat op zijn laatste benen loopt.

Nu kan de zuivelsector het rapport schouderophalend afdoen met de opmerking dat het gaat om een Portugese sociaal-democraat ('logisch!'), en dat het Europees Parlement voorlopig formeel niets te zeggen heeft over het landbouwbeleid. Maar het is wel een signaal dat de quotumverruiming uiterst gevoelig ligt in Europa.

Nederland zal er een harde dobber aan hebben om meer binnen te halen dan het Commissievoorstel. En dat is volgens LTO-voorman Siem-jan Schenk juist hard nodig, nu de concurrentie op de wereldmarkt, met name uit de VS, toeneemt. Er ligt een schone taak voor minister Gerda Verburg om met dit in het achterhoofd voldoende medestanders te vinden voor verdere quotumverruiming.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

 • no-profile-image

  niek

  Alsjeblieft geen quotum verruiming
  de prijs is belangrijker dan de hoeveelheid
  Is dit nog niet bij de heer Schenk door gedrongen.

  Voorbeelden te over hoe het met andere
  sectoren is fout gegaan.

 • no-profile-image

  gert

  schiet een melkveehouder wat op met een forse quotumverruiming ? niet met de melkprijs die we nu hebben, en de hoge krachtvoer- en kunstmestprijzen.

 • no-profile-image

  arie

  de quotumkosten van de afgelopen jaren gaan in het niet vallen bij wat de rentelasten voor grond en gebouwen mede door de verhoogde rente en stijgende grondprijzen de komende jaren moeten opbrengen

 • no-profile-image

  .

  Als er zoveel weerstand is voor quotum verruiming dan zal er ook wel veel waarstand zijn voor het beeindigen van het quotum. En dat zou niet slecht zijn voor de Nederlandse melkveehouderij.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Door quotum uitbreiding zal de veehouderij uit Nederland verdwijnen.
  Een gezond voedselpakket bestaat dan ook niet meer door verslepen van uitlaatgassen.
  Siem Jan heeft daar nog niet aangedacht

 • no-profile-image

  Piet

  LTO heeft meer belangen dan alleen de melkveehouderij. En de melkveehouders die nu nog lid zijn blijven toch lid tot dat ze in het graf liggen. Dus zij kunnen doen wat zij willen. Dus dan gaan ze voor eigen gewin. En wat is er nu mooier dan goedkope inkoop prijzen van melk,vlees,dode dieren etc. Het is alleen jammer dat er veel van die domme boeren zijn die dat niet snappen.

 • no-profile-image

  Leo D

  Eén ding bewonder ik in dhr. Schenk ; het is geen draaikont !! Steeds hetzelfde standpunt. Nederland gaat voor de wereldmarkt. Allen is het jammer dat we met de huidige en toekomstige kostprijs in Nederland daar niets te zoeken hebben !! Winst wordt een illusie - Hard werken voor niets de realiteit.

 • no-profile-image

  AHK

  Wat ook in de heer Schenk te bewonderen valt is; dat hij volhard in het feit dat hij geen visie en geen verhaal heeft. LTO mooi laten zitten deze voorzitter dan hoeft de NMV zich niet zo druk te maken om het ledenbestand in de toekomst! Zie tevens mijn commentaar bij de weblog in de huiskamer van de heer Schenk van Op het Land TV AHK Oldehove

 • no-profile-image

  detukker

  Niet zitten te zeuren over 1% erbij direkt 10% dan zijn we in 1 keer van de quotum kosten af.............

 • no-profile-image

  bert nmv

  Valt het jullie ook niet op dat de heer Schenk na de melkakties wel erg veel in de media is? Voor die tijd zag of hoorde je hem zelden, nu blijkt hij in eenkeer heel veel verstand te hebben van de zuivelmarkt en de marktwerking ervan.
  Wie neemt hem nu nog serieus?
  Ik in ieder geval niet die media cursus had hij eerder moeten volgen want dit is wel erg doorzichtig !!!!!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ze denken toch niet dat ze tegen die Amerikanen kunnen concureren. Als je alleen al de dollar koers volgt zou je beter moeten weten. Laat staan de mestkosten. Naar mijn mening kun je beter een hele hoge muur bouwen om europa, want je wordt met die koersen weg geconcureerd terwijl je nog steeds aan het slapen bent.

 • no-profile-image

  melkboer

  Gedeeltelijk met je eens Leo, Siem-JaN staat inderdaad ergens voor, maar ik denk niet dat Siem-Jan bewust voor de wereldmarkt kiest. Het is een noodzakelijk kwaad om niet door "de wereldmarkt" onder de voeten gelopen te worden en om de Nederlandse veehouderij op termijn goed neer te zetten.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.