Home

Achtergrond 223 x bekeken

Handel tevreden met uitkomst paktax-overleg

De Nederlandse groente en fruithandel kan zich vinden in de uitkomsten van overleg met de Belastingdienst via VNO-NCW.

Woensdag sprak handelskoepel FrugiVenta met werkgeversorganisatie VNO-NCW om een gezamenlijk standpunt in te nemen, terwijl donderdag overleg met de belastingdienst gepland stond.

FrugiVenta-secretaris Leo Welschen zegt over de details geen uitlatingen te doen, maar zich te kunnen vinden in de voorlopige wettekst die gisteren is getoond bij nieuw overleg. "We zijn hoopvoller dat de vereenvoudigingsvoorstellen van 18 juli ingevuld worden en dat het de goede kant op gaat." Begin deze week maakte FrugiVenta zich openlijk zorgen over de afhandeling van overleggen met de belastingdienst.

Volgens Jeroen Lammers, onderhandelaar met de belastingdienst namens VNO-NCW (bedrijfsleven) krijgt de handel een aanzienlijke administratieve lastenverlichting. Door te kiezen voor een vaste heffing per jaar kunnen importeurs voor hun invoer zo vijf jaar de heffingsadministratie ontlopen.

Het is nog niet duidelijk of meervoudig fust buiten de regeling valt. Volgens Jansen wordt nog met de belastingdienst gesproken over het meervoudig fust.

Sinds de oorspronkelijke invoering van de belastingmaatregel is een serie vereenvoudigingen doorgevoerd. Zo wikkelen afzetorganisaties de administratie af voor telers en is aan de kritiek van de handel tegemoet gekomen om voor exportproduct geen heffing te rekenen. Immers, de verpakking wordt geen afval op de binnenlandse markt.

Telers waren al grotendeels vrijgesteld van de maatregel. De fiscus besloot een vast aftrekpercentage per sector in te voeren. Dat houdt voor groente en fruit in dat over 75 procent van de omzet geen verpakkingenbelasting hoeft te worden afgedragen. Door deze aftrek zal het aantal bedrijven dat de drempel voor aangifte van 15.000 kilo verpakkingsmateriaal haalt, fors afnemen.

VNO-NCW zegt tevreden te zijn met de uitkomst. De aanvankelijke maatregel was onwerkbaar voor het bedrijfsleven, stelt ze. "Het blijft een wanproduct. Van de veronderstelde vergroening zien we niets terug in de praktijk", zegt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.