Home

Achtergrond

Handel in Duitse quota verschuift noordwaarts

De productiequota voor melk in Duitsland verschuiven steeds meer naar het noorden van het land.

Dit blijkt duidelijk uit de cijfers van de laatste Duitse quotumbeurs. Vooral in Nedersaksen nam het quotum flink toe. De gemiddeld betaalde prijs voor quota in Duitsland steeg tegen de verwachting in slechts licht. In de oude Bondsrepubliek (overdrachtsgebied West) steeg de quotumprijs met 2 cent per kilo tot 34 cent. In Oost-Duitsland (overdrachtsgebied Oost) werd het quotum met 1 cent per kilo duurder. Er werd 26 cent voor betaald.

Hoewel duurder dan bij de vorige quotumbeurs, werd dit keer toch gemiddeld 6 cent minder betaald dan een jaar geleden.
Bij de nu gehouden quotumbeurs verdween het meeste quotum uit Beieren (11 miljoen kilo), Baden-Württemberg (bijna 8 miljoen kilo) en Hessen (6,5 miljoen). In Nedersaksen kwam er bijna 28 miljoen kilo bij. Ook in Sleeswijk-Holstein, Hamburg en Bremen nam het quotum toe. In het oosten groeide het quotum vooral in de deelstaten Brandenburg (2,5 miljoen kilo) en Saksen (2,2 miljoen kilo. In Thüringen verdween bijna 4 miljoen kilo melk.

In totaal werd een kleine 70 miljoen kilo quotum verhandeld tijdens de laatste beursdag. Dat in deelstaten als Beieren en Thüringen relatief veel quotum verdwijnt is niet vreemd. Hier zitten veel kleinschalige en verouderde landbouwbedrijfjes. Die kunnen de concurrentie met de grotere melkveebedrijven in het noorden van het land moeilijk aan.

Over het waarom van de slechts geringe stijging van de quotumprijs wordt in Duitsland druk gespeculeerd. Mogelijk dat de hernieuwd opgelaaide discussie over de saldering van quota en de invoering van een landelijke correctiefactor voor de gehalten in de melk een rol spelen. Vanzelfsprekend speelt ook het naderende einde van de quotering mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.