Home

Achtergrond 252 x bekeken

Grote verschuiving in Belgische bouwplannen

De Belgische akkerbouwers telen dit jaar 6,5 procent minder aardappelen dan in 2007.

Het areaal suikerbieten en koolzaad krimpt ruim 23 procent. Dat blijkt uit de Belgische landbouwtelling. De Belgen telen dit jaar 17,1 procent minder vroege aardappelen. Bij de bewaaraardappelen bedekt het ras Bintje 68 procent van het areaal, ook al is er dit voorjaar 6,9 procent minder Bintje gepoot dan vorig jaar.

Het totale aardappelareaal komt dit jaar in België op 63.521 hectare. In Nederland wordt 69.020 hectare consumptieaardappelen geteeld. Dat is 4,8 procent minder dan vorig jaar. In Duitsland is het areaal aardappelen gekrompen met 4,8 procent. In Frankrijk (-0,2 procent) en Groot-Brittannië (-0,3 procent) zijn de dalingen veel kleiner.

Het areaal bieten in België is gekrompen met 23,2 procent naar 63.523 hectare, als gevolg van de hervorming van het EU-suikerbeleid. Het areaal koolzaad krimpt 23,9 procent omdat veel Belgen geen koolzaad meer willen verbouwen voor biodiesel vanwege de slechte vooruitzichten.

De Belgische akkerbouwers hebben in hun bouwplannen aardappelen, bieten en koolzaad ingeruild voor graan. Het graanareaal groeit 10 procent naar 362.858 hectare vanwege de hogere prijzen. De Belgen telen vooral meer korrelmais (+23,3 procent) en wintergerst (+13,7 procent).

Het areaal voedergewassen groeit dit jaar met 5,1 procent naar 268.162 hectare. Het duurdere veevoer maakt de teelt van voedergewassen interessanter.

Of registreer je om te kunnen reageren.