Home

Achtergrond

Gratis asbakje voor rokende strandgast

Strandgasten die graag een sigaretje opsteken, krijgen deze zomer een afsluitbaar asbakje uitgereikt.

Het gaat om een actie van de Surfrider Foundation, een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor schone stranden en zeeën. Volgens Surfrider vervuilen achteloos weggegooide peuken het milieu.

De organisatie heeft met steun van stichting Nederland Schoon en stichting De Noordzee de campagne ”Met het zelfde gemak gooi je het in je asbak” opgezet. Aanleiding is het rookverbod in de horeca dat 1 juli is ingegaan. Surfrider verwacht dat daardoor meer sigarettenpeuken in het milieu terechtkomen omdat mensen voor de deur van horecagelegenheden gaan roken en dus ook voor strandtenten.

Volgens de milieuorganisatie breken sigarettenpeuken zeer traag af. De afbraak duurt een tot twee jaar met uitschieters tot wel vijftien jaar. ”Zeedieren zien filters soms aan voor voedsel. Ze worden gevonden in magen van walvissen, dolfijnen, zeevogels en schildpadden”, aldus Surfrider. Bovendien bevatten de filters stoffen zoals cadmium, lood en arsenicum die het milieu in kunnen lekken. Een filter in acht liter water is in staat alle aanwezige watervlooien te doden, weet de organisatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.