Home

Achtergrond 7 reacties

Goudvissen en kanariepietjes

Nederland is een land geworden van controleurs en regelneven. Vroeger hadden we hooguit te maken met de veldwachter en de belastinginspecteur. Maar vandaag de dag kennen we een heel scala van controlerende en regelende instanties.

En we zijn ook al zover dat de controleurs weer door anderen gecontroleerd moeten worden. Toezicht op toezicht noemen we dat.
Ik zou wel eens willen weten welk deel van de beroepsbevolking hiermee zijn brood verdient. Er zijn al speciale opleidingen voor opgezet. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is zo'n club. De VWA kijkt in de supermarkt naar de houdbaarheidsdata van de producten. In de restaurants gaan ze na of er wel goed afgewassen wordt.

De VWA heeft ook een vinger in de pap bij de activiteiten op de slachthuizen. Ze bekijkt daar of aangevoerd vee geschikt is voor consumptie. Natuurlijk is het goed dat er nagegaan wordt dat ziek vee niet in de voedselketen terecht komt, maar dan moet er wel met een deskundig oog beoordeeld worden. En daar zit ’m nu net de kneep.

Uit de praktijk ken ik de voorbeelden dat varkens en kalveren met een gebroken poot 'in de put' gaan, afgevoerd worden voor destructie dus. We hebben het dan over honderd procent gezond vee. Niet iedere magere koe is per definitie ziek. Toch worden deze dieren afgekeurd. Hoe kan zo iets? In de vee- en vleeskeuringswereld zien we dat diegenen die de besluiten nemen ver van de praktijk staan. Zoals in het onderwijs de inspecteur nooit zelf voor de klas heeft gestaan, zo wordt op de slachthuizen gecontroleerd door dierenartsen, die zich met de huisdiertjes bemoeien.

Ik vind het prima dat alles wat met de gezondheid van de mens te maken heeft met de grootst mogelijke zorg omgeven wordt, maar dan wel door deskundige en praktisch geschoolde mensen. Keuringen van vee op de slachthuizen moet dus gebeuren door dierenartsen die kennis van zaken hebben, die weten hoe een varken en een koe in elkaar zitten en die 'op de boer' gewerkt hebben. Op een slachthuis heb ik niets aan een dierenarts, die zich hooguit bezighoudt met goudvissen en kanariepietjes.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Wien, een top artikel, goed voor de voorpagina van de telegraaf.
  Het bedrijfsleven moet steeds meer gaan betalen om steeds meer controleurs die ook nog eens steeds meer kosten aan het werk te houden.
  Andre Klein-meulman, de bedrijfsleider van de VWA heeft in het blaadje Zowaar (het personeels blaadje van de vwa) vermeld dat de sector maar eens moet betalen voor de controles. Oftewel we gaan gewoon door met klooien.
  Mateloos kun je je ergeren aan al die onzinnige dingen.

 • no-profile-image

  Piet

  Wien heeft gewoon gelijk.
  Er is alleen nu niemand meer die er iets aan doet.

 • no-profile-image

  PvP

  "Onze Wien laat zijn botte boerenverstand weer eens zien"

 • no-profile-image

  Martien van Bussel

  ja als je dit leest wordt je niet vrolijk, maar ja we moeten er mee leren leven, want in nederland is het zo de suffers die helemaal niks presteren (meestal luie en domme mensen, maar ze zijn meestal wel zo sluw om veel geld en macht binnen te slepen) democratie is goed, maar in nederland veel te ver doorgeschoten, kijk ook in de politiek, heel veel buitenlanders die ons regeren.

  Vroeger had je een sterke NCB maar die is hopeloos versnippert en daardoor machteloos, ook ken ik klagende boeren die op de PARTIJ VAN DE ARBEID STEMMEN...dom dom dom
  oplossing: er moet een partij voor hardwerkende mensen komen, dan kunnen we samen er voor zorgen dat al die profiteurs eens wat gaan doen voor het geld dat ze eigenlijk niet verdienen nu verdienen...groet martien

 • no-profile-image

  DJ

  Wien, zoals altijd sla je de spijker weer precies op z'n kop.Gezond verstand en kennis van zaken wordt in dit land niet meer gewaardeerd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nederland snijdt zichzelf in de vingers met alle regels en heffingen. Je ziet het al bij de vliegtax. De mensen pakken nu een vliegveld vlak over de grens om niet te hoeven betalen. Zo zal het ook gaan met de bedrijven. De toekomst word dat er in het land met de beste omstandigheden de meeste bedrijvigheid zal plaatsvinden. Het probleem van allerlei controleurs in Nederland zal snel oplossen want er valt op de duur niks meer te controleren want de bedrijven trekken weg. Nederland wordt Pauperland met alleen nog de overheid en bankensector

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Prima geconstateerd! Alleen had dit artikel al wel 5 jaar terug geschreven kunnen worden, het wordt alleen maar erger en er is blijkbaar weinig aan te doen.
  Mijn voorstel: laten we nu eindelijk eens een verschil maken tussen lokale en internationale bedrijven en daar de controles en regelgeving op af stemmen.
  Dat scheelt de kleine bedrijven heel veel werk en kosten en kunnen iets gemakkelijker overeind blijven.
  En het allerbelangrijkste: dan krijgen ondernemers weer plezier in hun vak in plaats van ergernis over administratie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.