Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

Glastuinders kopen nog niet massaal gas in bij dalende prijzen

Glastuinders tonen zich afwachtend bij de dalende gasprijzen op de energiemarkt. Dat blijkt uit een rondgang langs adviseurs en energiebedrijven. Handelsadviezen verschillen daarbij onderling, zo blijkt.

Aegon Coolen, adviseur bij VEK Advies, spreekt van een afwachtende markt. "Er dreigt weer te gebeuren wat iedere keer weer gebeurt. Iedereen wacht tot de prijs verder daalt." VEK adviseert tuinders op basis van hun energieplan duidelijke criteria op te nemen voor de koopmomenten. Dit is er zo één, denkt Coolen. "Het is goed om de koopmomenten te spreiden en niet het gevoel te laten spreken maar bewust te kopen voor een vaste prijs." De gasprijs is van boven de 40 cent naar een niveau van 36 cent gezakt.

Peter van Marion, tuinbouwadviseur van Westland Energie ziet telers ook een afwachtende houding aannemen, maar noemt dat verstandig. "Vandaag is de olieprijs verder gezakt. Het is verstandig bij dalende prijzen niet te kopen. Dat kan een strategie zijn. Je moet niet ad hoc klikken bij een daling."

Peter van den Berg, directeur van AgroEnergy, laat ook een koopadvies uitgaan. Hij signaleert een lichte verhoging van de koopactiviteiten, maar had een grotere handel verwacht. Telers zouden moeten profiteren van de daling van 36 cent, denkt hij. Een deel van het benodigde volume is nu goed vast te leggen, is zijn overtuiging.

Volgens van Marion werd afgelopen week vooral meer gehandeld door telers die profiteerden van de gunstige verhouding van de electriciteits- en gasprijs. Zij konden al goed profiteren van de ontspanning op de markt.

Geen van de adviseurs durft een voorspelling aan voor de gasprijsontwikkeling van de komende dagen. Teveel sentimenten spelen hierin een rol. De daling gaat gepaard met een lage dollarkoers en vraag naar olie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    live

    Met een Gas prijs rond de 10 cent all-in verdiende ik in het verleden nog Geld
    Dus met andere woorden alles boven de 10 cent is te Duur /of kost te veel

Of registreer je om te kunnen reageren.