Home

Achtergrond 173 x bekeken

Glastuinders €400 miljoen extra kwijt aan energie

De gasprijs is nu bijna 40 cent per kubieke meter, zodat de glastuinders samen €400 miljoen extra per jaar kwijt zijn. De energiekosten vormen daarmee een kwart tot een derde van de kostprijs. Een troost is dat met deze prijsstijging de €0,5 miljard investeringen in energiebesparing in 2007 sneller worden terugverdiend. Maar LTO Glaskracht vreest voor faillissementen en pleit voor steunmaatregelen.

De noodkreet van LTO Glaskracht is onderbouwd met recent LEI-onderzoek, waarin doorgerekend is wat de gevolgen zijn wanneer de huidige gasprijs in 2009 en 2010 op het niveau van bijna 40 cent per kubieke meter blijft. Per bedrijf betekent dat ongeveer €100.000 tot €1 miljoen extra kosten. De glastuinders kunnen dit niet doorberekenen, omdat ze afhankelijk zijn van de mondiale markt. De ontsparingen komen zo op €60.000 per bedrijf. De gasprijs voor de glastuinbouw bedroeg in de periode 2002-2004 nog gemiddeld 11,5 cent en steeg in 2006 tot 24 cent.

Vertegenwoordigers van land- en tuinbouworganisaties boden de minister het LEI-rapport aan samen met een half leeg fust als symbool voor de noodkreet. Zij pleiten voor een noodfonds in de vorm van een tijdelijke garantieregeling (Borgstellingsfonds), een verruiming van leningsfaciliteiten (Bijstands Besluit Zelfstandigen) en intensivering en het naar voren halen van al lopende regelingen, zoals die voor energie-innovaties, energiebesparing, groen label en energienetwerken.

Ook willen de afgevaardigden een regeling voor verdere structuurverbetering en verduurzaming van de sector. De vertegenwoordigers brachten naar voren dat de ondernemingen door de hoge energieprijzen nauwelijks ruimte overhouden om verder te investeren in de duurzame energievoorziening. De suggestie om de gasprijs niet meer aan de olieprijs maar aan de steenkolenprijs te koppelen, is hierbij niet genoemd.

Investeringen 2007
In 2007 investeerden de glastuinders nog ruim €1 miljard in innovatieve energiebesparende technieken volgens SenterNovem. Das was €110 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De meeste tuinders staken hun geld in warmtekrachtinstallaties, energieschermen en warmtebuffers. De investeringen liepen uiteen van enkele honderden tot miljoenen euro’s. Financiële instellingen investeerden voor een kwart van het bedrag, waarbij de tuinders de apparatuur leasen, een verdubbeling in het gebruik van leaseconstructies ten opzichte van 2006.

Meer informatie LTO: 8 juli 2008: Explosief gestegen gasprijs drijft tuinders naar afgrond

Meer informatie SenterNovem: Glastuinbouwers investeren meer dan half miljard in energiebesparing

Meer informatie Website LEI, nog zonder het rapport over de hoge energieprijzen (10 juli 2008)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.