Home

Achtergrond 225 x bekeken 3 reacties

Glaskracht boos om krimp glas Zaltbommel

LTO Noord Glaskracht maakt met de Kamer van Koophandel Midden-Nederland (KvK) bezwaar tegen een nieuw ontwerp-bestemmingsplan van de gemeente Zaltbommel waarin tuinbouw minder plaats krijgt.

Het tast het vertrouwen van telers in het gebied in de regionale herstructurering aan. Telers vrezen dat de provincie Gelderland en gemeentes geen geschikte nieuwe locaties voor uitbreiding van de glastuinbouw aanwijzen.Aanpassing van het bestemmingsplan kan pas worden doorgevoerd nadat die nieuwe locaties zijn aangewezen, stelt Glaskracht.

"Investeringen vergen miljoenen, dan zijn goede kavels nodig", zegt voorzitter van de afdeling Bommelerwaard van Glaskracht Henk Kolbach. "Telers zien de stap als een bedreiging voor de ontwikkeling van de bedrijven in het gebied. We hebben er wel begrip voor dat op de lange termijn tuinbouw in het bestemmingsplan verdwijnt voor woningbouw." Eerst moeten alternatieven aangewezen worden, stelt Kolbach.

Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat in de Bommerlaard 4.200 banen gemoeid zijn met de tuinbouw. Dat is 18 procent van de werkgelegenheid in het gebied. Zalbommel is één van de belangrijkste tuinbouwgemeentes in Nederland, stelt Kolbach.

Binnenkort zullen de partijen met een intentie-overeenkomt komen. Dan moet meer duidelijk worden over mogelijke alternatieve locaties voor glastuinbouw in het gebied. Telers vrezen dat het alleen bij woorden blijft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wilfred

  kortzichtige reactie
  kijk ook even naar teruggave van milieuvriendelijke stroom werkgelegenheid bij de toeleveranviers etc etc
  voor partimers en ook fulltime banen zijn dit ongustige ontwikkelingen
  eerst even nadenken aub

 • no-profile-image

  Kees

  Hoe zo kortzichtig ?? Gezien de oppervlakte die voor het glas gebruikt worden levert het maar bedroevend weinig werkgelegenheid op. Dat de Rabobank op 4200 werkplaatsen komt zegt wel iets.Waarschijnlijk is de helft van de grote kwekerijen inmiddels al in bezit van deze bank.Rabo is dus een grote werkgever.Verder is er geen andere bedrijfstak te vinden die met zo weinig rendement ( -10) zo veel plaats inneemt.

 • no-profile-image

  Paul

  Veel van deze arbeidskrachten zijn Polen, dus zoveel maakt het niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.