Home

Achtergrond 284 x bekeken

Geringe handel in plantuien, vraag blijft uit

De handel in plant­uien is ronduit slecht. Dat zeggen Rinus Struik, verkoopleider bij Mol Agrocom, en een kenner van de uienmarkt.

Ook de beurscommissie van Goes brengt geen notering meer uit voor plantuien, vanwege de geringe handel.

Het aanbod is er wel, de vraag blijft uit. "Er zijn niet meer plant­uien dan in voorgaande jaren", weet Struik. "De oude zaaiuien zijn nu op, dus daar komt het ook niet door. Nu moet de handel in plantuien dus wel op gang komen." Als dat te lang duurt, bots het met de nieuwe zaaiuienoogst, die in augustus op gang komt. Struik heeft vertrouwen. "Over een paar weken kan het er totaal anders uitzien op de markt."

Het wachten is op vraag uit Afrika en Maleisië, zegt een andere uienmarktkenner. "En als straks nieuwe zaaiuien op de markt komen, zijn de plantuien ook nog nodig. Die zijn grover en dat heeft de industrie nodig."

Jan Rien van Rossum, eigenaar van Loonbedrijf van Rossum in Ooltgensplaat, heeft geen problemen gehoord over de kwaliteit van plantuien. "De afzet loopt voor geen meter", merkt hij wel. "Jammer. Dit had niemand verwacht."

Of registreer je om te kunnen reageren.