Home

Achtergrond

Gemengde gevoelens over WTO-mislukking

Vertegenwoordigers van de varkenssector en de pluimveesector hebben gemengde gevoelens over het mislukken van de WTO-onderhandelingen.

Enerzijds is er opluchting dat de importquota waarvan sprake was voorlopig niet doorgaan, anderzijds is er het besef dat deze afspraken niet definitief van tafel zijn.

PVV-lobbyist Frans van Dongen zag zijn lobby voor een kleiner importquotum varkensvlees bijna met succes bekroond. In eerste instantie was dit quotum vastgesteld op 440.000 ton. Een hoeveelheid waarover de sector zeer ongerust was. Van Dongen: ”Er zat een forse verbetering in het verschiet en nu is het maar de vraag of dat bij hervatting van de onderhandelingen stand kan houden. Ik heb daarom wat gemengde gevoelens.”

Ook de afgesproken importquota van pluimveevlees (340.000 ton) en rundvlees (290.000 ton) worden als zeer hoog ervaren, maar zijn niet verder ter discussie gesteld.

Annechien ten Have, voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij is opgelucht dat er voorlopig geen akkoord is. ”Het had desastreus uit kunnen pakken. Ook een quotum van 200.000 ton is een flinke aderlating.” Zij schat in dat er nu voorlopig aangekoerst wordt op bilaterale onderhandelingen. ”Daarbij zal de EU zeer goed op moeten letten”, zegt de vakgroepvoorzitter.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg vindt dat de komende periode moet worden benut om een hernieuwde poging te doen de non-trade-concerns op de agenda te krijgen. ”Als daarover niet wordt gesproken, ontstaat er een fors concurrentienadeel bij een eventueel WTO-akkoord”, aldus Zwanenburg.

Ook NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel wijst op de non-trade-concerns. Voor de korte termijn is hij niet ongelukkig over de mislukking in Genève. Jan Brok van de NVP laat zich op persoonlijke titel in dezelfde bewoordingen uit. Hij wijst er daarnaast op dat de import van chloorkippen voorlopig van de baan is.

Of registreer je om te kunnen reageren.