Home

Achtergrond

Gemeenten zitten goed bij kas

De Nederlandse gemeenten hebben twee jaar geleden 2,3 miljard euro toevoegd aan hun eigen vermogen, ruim 1,1 miljard meer dan in 2005.

Eind 2006 bedroeg het vermogen 27,5 miljard euro. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Volgens het CBS is het gegroeide saldo voor een groot deel te danken aan de verkoop van Afvalwerking Rijnmond. De gemeente Rotterdam verkocht de AVR in 2006 voor 1,4 miljard aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Na aftrek van schulden hield Rotterdam daar 1 miljard euro aan over.

Eenmalige dividenden, de verkoop van aandelen van nutsbedrijven en het superdividend van 231 miljoen euro dat de Bank Nederlandse Gemeenten uitkeerde hebben eveneens tot het sterke positieve saldo geleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.