Home

Achtergrond 160 x bekeken

Gemeenten verwerpen advies commissie-Mans

Gemeenten zien niets in het idee van de commissie-Mans om de controle op milieuregels drastisch om te gooien.

Het voorstel om in de huidige VROM-wetgeving voor lokale overheden te snijden en daar een reorganisatie teweeg te brengen, is "een verkeerde oplossing voor een complex probleem''.

Dat stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag. De koepelorganisatie wil terughoudender te werk gaan en bestempelde het advies als "te zwaar'' en "oneigenlijk''.

De commissie onder leiding van oud-burgemeester Jan Mans van Enschede pleitte donderdag voor de oprichting van 25 regionale 'omgevingsdiensten' waaraan alle gemeenten, provincies en het liefst ook waterschappen verplicht deelnemen. Die diensten zouden de meer dan vijfhonderd ,,versnipperde'' instanties die nu verantwoordelijk zijn voor de handhaving van allerlei milieu-, bouw- en ruimteregels, moeten vervangen.

Volgens de VNG moet het ministerie van VROM eerst een kritische evaluatie van de vergunningverlening voor gemeenten maken om te kijken welke en hoeveel diensten zij kunnen uitbesteden aan derden om effectiviteit en samenhang te verbeteren. Gebaseerd op die evaluatie zou het kader van de wet eventueel kunnen worden veranderd.

Lees ook 'Handhaving milieuregels opschalen'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.