Home

Achtergrond 191 x bekeken 1 reactie

Gelderland staakt verzet permanente bewoning

De provincie Gelderland verzet zich niet langer tegen gemeentebesturen, die het permanent bewonen van vakantiehuisjes willen toestaan. Dat verrassende besluit hebben Provinciale Staten genomen.

Gelderland was altijd fel tegenstander en heeft een landelijke regeling voor de bewoning van luxe recreatievilla’s ruim tien jaar geblokkeerd.

Begin dit jaar maande de Tweede Kamer de provincie het verzet eindelijk op te geven. Daarop ontwierpen Gedeputeerde Staten een regeling, die permanente bewoning op sommige plekken onder voorwaarden toestond, maar in elk geval pas nadat het uiterste was gedaan om bewoners te laten vertrekken.

Het Gelderse provinciebestuur is altijd van mening geweest, dat het niet eerlijk is dat mensen voor relatief weinig geld een vaak zeer luxueus, vrijstaand huis hebben kunnen kopen op de mooiste plekjes in de provincie. Die natuurgebieden waren bedoeld voor recreatie en zouden nooit een bestemming als woonwijk hebben gekregen, aldus de bestuurders. Maar omdat kopers zich er blijvend vestigden, zijn het ondertussen wel gewone wijken geworden.

In Gelderland wonen ruim 8.000 mensen in een vakantievilla. Gemeenten mogen nu zelf beslissen of illegaal bewoonde vakantieparken worden gelegaliseerd. Alleen in zeer kwetsbare natuurgebieden blijft illegale bewoning verboden, maar dan mag de gemeente de huidige bewoners gedogen. Er zijn overigens nog enkele gemeentebesturen in Gelderland die niet van plan zijn permanente bewoning toe te staan.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Thomas Elbers

    Laten we met z'n allen naar een goede oplossing zoeken.
    Handhaven is in de meeste gevallen geen oplossing en kost de gemeente heeeeeeel veel geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.