Home

Achtergrond 150 x bekeken 1 reactie

Geen minimumaantal controles op illegalen

Nederland en andere EU-landen zien ervan af om jaarlijks minstens 5 of 10 procent van de bedrijven te gaan controleren op illegale werknemers.

Ze hebben liever gerichte controles in risicosectoren, zonder een vast minimum af te spreken. Dat bleek bij EU-beraad van ministers van Justitie vandaag in Brussel. De Europese Commissie had eerst voorgesteld dat een op de tien bedrijven controle moest krijgen in de strijd tegen illegale werknemers. Dat is later verlaagd naar 5 procent, maar ook dat krijgt geen steun. Momenteel krijgt jaarlijks gemiddeld 2 procent van de bedrijven een controle van inspecteurs.

"Wij vinden het van belang om slim te controleren'', zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). "We willen onze schaarse capaciteit zo inzetten dat het effectief is. Dat heeft meer zin dan een kwantitatieve benadering.''

De ministers voelden bovendien weinig voor een voorstel waardoor werkgevers van illegalen ook strafrechterlijke straffen kunnen krijgen naast boetes. De Europese Commissie had voorgesteld dat bijvoorbeeld bedrijven die illegalen uitbuiten een gevangenisstraf moeten kunnen krijgen.

Maar volgens de Franse minister die het EU-beraad voorzat, was het beter om de landen daarin vrij te laten. In Nederland staat nu 8000 euro boete op het aannemen van een illegale werknemer. Bij herhaling loopt die boete op.

De Europese Commissie had de voorstellen ingediend om bedrijven af te schrikken nog illegalen aan te nemen. Dat moet helpen voorkomen dat nog vele bootjes met Afrikaanse illegalen de Europese kusten proberen te bereiken. Volgens schattingen leven in Europa drie tot acht miljoen illegalen. Elk jaar komen er 350.000 tot 500.000 bij.

Hirsch Ballin vindt wel dat illegalenbestrijding een Europese zaak is. Anders zouden illegalen steeds verhuizen naar het EU-land met de minste pakkans: "Als je het helemaal aan de lidstaten overlaat, krijg je verplaatsingseffecten. Zeker in de realiteit van de open binnengrenzen.''

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... neen, maar we sturen wel UWV-medewerkers de boer op die het onbegrijpelijk vinden dat een bijna
  50-jarige vrouw alleen 62 Ha. piepers
  teelt in inschuurt!!!! met bloed, zweet en
  tranen overigens...!!! zonder hulp!!!!
  .... de koevoet stond helaas niet in
  de buurt.... anders had Plasje een
  misdaad begaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.