Home

Achtergrond

Geen herinvesteringsreserve voor windturbine

Windturbines blijven de fiscale gemoederen bezig houden. In een procedure bij de rechtbank in Leeuwarden is uitgemaakt dat er geen herinvesteringsreserve (HIR) mogelijk is voor de verkoop van een aandeel in de ondergrond van de windturbine. De exploitatie van de windturbine is een afzonderlijke onderneming, waardoor toepassing van de HIR niet mogelijk is, omdat er geen sprake is van een ‘opbrengst bij vervreemding’. Tegen de uitspraak van de rechtbank is hoger beroep ingesteld.

De aan de rechter in Leeuwarden voorgelegde zaak op 12 maart 2008 is kort samengevat de volgende:

Een agrarische ondernemer (belanghebbende), zijn vrouw en zijn zoon starten per 1 januari 2001 met de exploitatie van een windturbine. Voordat de windmolen in beeld kwam, dreven ze al in firmaverband een landbouwonderneming. In 2002 verkopen de man en zijn vrouw ieder één derde van hun onverdeeld aandeel in de ondergrond van de turbine aan de zoon. De ondergrond behoorde tot hun buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen. De inspecteur is van mening dat de boekwinst die belanghebbende bij deze verkoop behaalt, belast is.

De rechtbank in Leeuwarden beslist vervolgens dat de exploitatie van de windturbine moet worden aangemerkt als een afzonderlijke onderneming. De inspecteur is er dan ook terecht van uitgegaan dat er sprake is van een onttrekking van de ondergrond van de windturbine aan het ondernemingsvermogen van de landbouwonderneming. De hierbij gerealiseerde boekwinst is dan ook terecht belast. Volgens de rechtbank kan de boekwinst niet worden ondergebracht in een herinvesteringsreserve, omdat er geen sprake is van een ‘opbrengst bij vervreemding’.

De agrarische ondernemer en zijn vrouw zijn ondertussen in hoger beroep gegaan. Of de hogere rechter de uitspraak van de rechtbank bekrachtigt, is nog niet duidelijk. Wel is het zeker dat de toepassing van de herinvesteringsreserve bij de verkoop van de ondergrond van een windturbine aan een zijden draadje hangt.

Naast de bovenstaande kwestie ligt op dit moment ook nog bij de rechter de vraag voor of de exploitatie van een windturbine winst uit onderneming vormt of tot het box III-inkomen behoort. Hierover is op Agrocount.nl eerder geschreven.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landelijke landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘windturbine’
Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘hir’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Leeuwarden, 12 maart 2008, AWB07/668

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.