Home

Achtergrond 163 x bekeken

Geen beloningsverschil tussen parlementariërs

Het kabinet wil niet dat Nederlandse Europarlementariërs meer gaan verdienen dan hun collega's in de Tweede Kamer.

Daarom zal het kabinet aanvullende belastingen heffen voor de parlementsleden in het Europarlement, zodra volgend jaar juli het Statuut voor de leden van het Europees Parlement in werking treedt.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. Het Statuut brengt de rechtspositie van alle Europarlementariërs op een gelijk niveau. Hun bezoldiging zal in alle landen gelijk zijn en komt vanaf dat moment ten laste van de begroting van de Europese Unie. Nu regelen de lidstaten nog zelf de rechtspositie van hun Europarlementariërs.

Naar verwachting gaan de Nederlandse leden van het Europees Parlement straks meer verdienen dan de volksvertegenwoordigers op het Binnenhof in Den Haag, aldus een woordvoerder. Het kabinet vindt dat onwenselijk. De EU heft zelf al belastingen op de vergoedingen maar staat toe dat lidstaten extra heffingen doorvoeren.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil in verband met het Statuut de Wet schadeloosstelling, uitkering en pensioenen leden Europees Parlement wijzigen. Daardoor vallen de Nederlandse Europarlementariërs voor wie het nieuwe Statuut gaat gelden, niet meer onder deze Nederlandse wet. De wet blijft nog wel gehandhaafd om de pensioenaanspraken te behouden die Europarlementariërs in het verleden hebben opgebouwd. Het kabinet heeft daar vrijdag al mee ingestemd, aldus Binnenlandse Zaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.