Home

Achtergrond

Geen Europese rampenbestrijdingsdienst

Landen als Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland hebben vandaag plannen van Zuid-Europese landen voor een permanent Europees centrum voor rampenbestrijding tegengehouden.

Zij wilden een dienst die overal in Europa naar toe vliegt bij bosbranden, overstromingen, aardbevingen of andere rampen. Maar veel Noord-Europese landen voelden er niet voor om eenheden van brandweer, politie of het leger continu uit te lenen aan een EU-rampencentrum.

"We gaan niet in een centrum zitten wachten op een ramp'', zei minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken maandag na overleg met haar EU-collega's in het Zuid-Franse Cannes. Nederland is voorstander van zo veel mogelijk regionale samenwerking bij rampen. Buurlanden kunnen vaak beter en sneller helpen bij bosbranden of overstromingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.