Home

Achtergrond

G8: olie- en voedselprijzen bedreigen economie

De leiders van de G8 zien de sterk gestegen prijzen van olie en voedsel als een "serieuze bedreiging'' voor de groei van de wereldeconomie.

Dit stelden de leiders van acht belangrijkste industrielanden vandaag in een gezamenlijke verklaring.

De G8-landen gaven op de tweede dag van hun driedaagse jaarlijkse bijeenkomst aan dat de wereldeconomie onzekere tijden tegemoet gaat, met sterke risico's op een achteruitgang. De wereldleiders beloofden echter "toepasselijke actie'' te ondernemen om de problemen het hoofd te bieden.

Concrete plannen werden echter nog niet aangekondigd. Wel werden de olieproducenten opgeroepen op korte termijn meer olie op te pompen. Verder verwachten de leiders veel heil van een forum over energiezekerheid. Daarin moeten nieuwe ideeën over efficiënt brandstofgebruik en nieuwe technologieën worden bedacht.

De G8 verklaarde positief te blijven over de kracht van de eigen economieën en de wereldeconomie als geheel. Volgens de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland zijn de omstandigheden op de kredietmarkten, ondanks aanhoudende spanningen, de afgelopen maanden licht verbeterd.

De leiders onderstreepten binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hard te zullen werken aan de voltooiing van "een ambitieuze, gebalanceerde en complete'' vrijhandelsovereenkomst. Zij riepen alle landen op af te zien van protectionistische maatregelen en bij te dragen aan vrije internationale landbouw- en dienstenmarkten.

De verklaring doet op omfloerste wijze een beroep op China om de wisselkoers vrij te laten. "In sommige opkomende economieën met grote en groeiende overschotten op de lopende rekening is het belangrijk dat de wisselkoers kan bewegen zodat noodzakelijke aanpassingen plaatsvinden'', aldus de acht leiders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.