Home

Achtergrond

G8 mikt op halvering uitstoot broeikasgassen

De leiders van de acht belangrijkste industrielanden (G8) streven er naar om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met de helft te hebben teruggebracht.

Dat kwamen zij vandaag na nachtelijk overleg overeen, zo maakte de Japanse premier Yasuo Fukuda dinsdag bekend. Milieuorganisaties reageerden teleurgesteld.

De G8-landen zijn bijeen in het Japanse Tokyako. In een verklaring stellen de leiders van Japan, Verenigde Staten, Rusland, Italië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland ,,een visie'' te delen om de reductie met 50 procent in 2050 te verwezenlijken.

Klimaatverandering is een taaie kwestie binnen de G8. Vooral de Amerikaanse president George Bush verzette zich lang tegen een concrete doelstelling. Tijdens de top vorig jaar in Duitsland kwamen de wereldleiders nog niet verder dan dat ze de reductie van broeikasgassen ,,serieus overwegen''. Broeikasgassen zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

De G8-leiders noemden de verklaring een doorbraak, maar milieuactivisten reppen van een tandeloos document. Volgens het Wereld Natuur Fonds is het jaar 2050 veel te laat, een mening die hulporganisatie Oxfam deelt. "Bij dit tempo is de wereld tot 2050 gaar gekookt en zijn de G8-leiders al lang vergeten'', aldus Antonio Hill van Oxfam. Een zegsman van Greenpeace ziet geen concrete stappen, "slecht wollige taal''.

Om hun doel te bereiken willen de G8-landen samenwerken met de bijna tweehonderd andere lidstaten van de Verenigde Naties die de klimaatconventie hebben ondertekend. Maar ze erkennen ook dat de G8-landen het voortouw moeten nemen met ambitieuze plannen voor de middellange termijn en plannen op nationaal niveau. Tot teleurstelling van milieuorganisaties stellen de acht belangrijkste industrielanden zich echter geen concrete doelen voor de korte termijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.