Home

Achtergrond

G8 legt sancties op aan bewind in Zimbabwe

De acht grootste industrielanden ter wereld (G8) gaan sancties opleggen aan mensen die betrokken zijn bij het bewind in Zimbabwe.

Dat zijn ze dinsdag overeengekomen op de top van de G8 in het Japanse Toyako. De G8 neemt ”financiële en andere maatregelen” tegen personen die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld dat Zimbabwe sinds de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in maart van dit jaar in zijn greep houdt, aldus een gezamenlijke verklaring van de acht regeringsleiders. Wat de maatregelen precies inhouden, is echter niet bekendgemaakt.

De Zimbabwaanse regering noemde de sancties in een eerste reactie racistisch. Volgens onderminister Bright Matonga van Informatie willen de landen van de G8 ”de (bemiddelings)pogingen van de Afrikaanse Unie en president Mbeki ondermijnen omdat ze racistisch zijn, omdat ze denken dat alleen witte mensen beter kunnen denken”. Hij noemde Mugabe de legitieme president van Zimbabwe, ”en geen kracht of druk zal dat veranderen”.

Het instellen van de sancties was een unaniem besluit, benadrukte de G8. Vooral de instemming van de Russische president Dmitri Medvedev is opvallend. Eerder op de dag zei een naaste medewerker van hem nog dat Rusland tegen strafmaatregelen is, omdat die niet het juiste middel zouden zijn om de politieke crisis in Zimbabwe op te lossen.

Ook Afrikaanse leiders spraken zich uit tegen het opleggen van sancties aan het bewind van president Robert Mugabe. ”Ik heb gezegd dat sancties het regime niet zullen veranderen”, zei de Senegalese president Abdoulaye Wade. De Zuid-Afrikaanse leider Thabo Mbeki, die bemiddelt tussen de ZANU-PF van Mugabe en de oppositiepartij MDC, sprak naar verluidt de waarschuwing uit dat sancties kunnen leiden tot een burgeroorlog in Zimbabwe.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) besluit binnenkort of ze eveneens sancties instelt tegen de machthebbers in Zimbabwe. China en Rusland, die beide vetorecht hebben, zijn hiertegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.