Home

Achtergrond 206 x bekeken

Fris idee geeft nieuwe energie

Het kabinet heeft voor de komende vier jaar 438 miljoen euro beschikbaar om slimmer met energie om te gaan, maar de helft van dat geld krijgt nog geen bestemming.

De ministers Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Jacqueline Cramer (Milieu) laten deze ruimte bewust wit in hun Innovatieagenda Energie, die donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De bewindsvrouwen laten zich bij de besteding van dit geld inspireren door de verbeeldingskracht van bedrijven die met nieuwe ideeën kunnen komen.

Aan wat voor ideeën kan worden gedacht, bleek donderdag in het ministerie van Economische Zaken. Daar werd de uitvinder van een warmtewisselaar in het zonnetje gezet. Dankzij hem consumeert de tuinbouwkas van de toekomst geen energie, maar levert die aan omwonenden. Ook de ”vrachttram”, die de binnenstad kan ontlasten van vrachtauto’s, kreeg lof toegezwaaid.

Van de 438 miljoen euro wordt in de agenda 210 miljoen wel ingevuld. Het gaat dan om ”groene grondstoffen”, waarbij niet alleen wordt gedacht aan biobrandstof maar ook aan het opwekken van energie door algen.

Ook ligt het in de bedoeling dat in 2020 tussen de 8 en 12 procent van ons aardgas is vervangen door ”groen gas”. In de elektriciteitsvoorziening valt nog heel wat te verbeteren door windmolenparken op zee en zonnepanelen.
Nieuwe personenauto’s moeten in 2020 aan één liter genoeg hebben om 30 kilometer te rijden, maar ook bussen en vrachtwagens moeten veel zuiniger worden.

Daarnaast gaat innovatiegeld naar programma’s om de industrie zuiniger te laten omgaan met energie en grondstoffen, naar nieuwbouwwoningen die ”klimaatneutraal” worden en naar kassen die geen stroom en gas nodig hebben, maar wel elektriciteit en warmte gaan leveren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.