Home

Achtergrond 205 x bekeken 7 reacties

Frans en Iers verzet tegen WTO

De Franse en Ierse boerenbonden FNSEA en IFA hebben vandaag fel geprotesteerd tegen een dreigend en voor de Europese landbouw slecht wereldhandelsakkoord.

Ze lieten zich horen in hun eigen land en in Genève, waar een marathon-overleg gaande is over een WTO-akkoord. De boerenprotesten in Europa werden vandaag nog extra aangezwengeld na uitspraken van EU-handelscommissaris Peter Mandelson dat de Europese boeren inderdaad de belangrijkste slachtoffers zullen zijn van een nieuw wereldhandelsakkoord. Hij voorziet dat de Europese steun de komende jaren met 100 miljard euro zal dalen. Eerder onthulde de EU dat het de douanetarieven met gemiddeld zestig in plaats van 54 procent wil verlagen.

De Franse boerenbond FNSEA reageerde fel. "Dit is het moment van alle gevaren voor de Europese landbouw, maar ook voor de landbouw in de armste landen. Van president Bush en president Lula tot aan commissaris Mandelson, velen willen ons model opofferen. Wij willen niet opnieuw de zondebok worden van de ultra-liberalen die de markt over alles willen laten beslissen. Het Franse voorzitterschap van de EU kan dat niet laten gebeuren. Een cynisch en oneerlijk akkoord is geen oplossing," aldus de FNSEA.

Brazilië heeft de Europese concessies inmiddels als onvoldoende terzijde geschoven. Van huidig EU-voorzitter Frankrijk is nog geen reactie gekomen. Bekend is echter dat Frans president Nicolas Sarkozy een fel tegenstander is van meer landbouwconcessies in de WTO. Hij is daarom al stevig met de Europese Commissie in aanvaring gekomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lucré

  Sarkozy heeft groot gelijk, hij moet voet bij stuk houden.
  We overleven het niet wanneer er enorme hoeveelheden goedkoop varkens- en pluimveevlees uit Z.-Amerika in Europa geïmporteerd mogen worden.
  Onze landbouwsector mag niet opgeofferd worden voor industrie en dienstenbelangen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Agrarische produkten uit het buitenland, vooral uit (Zuid)Amerika?
  Dat is vragen om meer ziektes en werklozen.

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Piet, Wieger en anderen. Typ bij Zoek in "Jonge boeren bezorgd over diversiteit Europese landbouw" en je kunt lezen dat NAJK al geruime tijd aandacht vraagt voor problemen die kunnen ontstaan bij een onevenwichtig WTO-akkoord. Nu nog berichten de media inslingeren is te laat, en puur voor de buhne. Vertegenwoordigers van de Nederlandse en Europese jonge boeren en tuinders zijn op dit moment aanwezig in Geneve om invloed uit te oefenen op het onderhandelingsproces.

 • no-profile-image

  gert

  als het aan de nederlandse politici en regering ligt,worden de boerenbelangen verkwanselt voor industrieele belangen

 • no-profile-image

  wieger

  ben het volledig met piet uit hengelo eens, laat je eens horen regering, LTO,ect.
  Wij hoeven toch niet het kind van de rekening te worden.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik hoor uit NL geen reaktie op het WTO voorstel. Dit terwijl het erg belangrijk is dat wij onze rechten op wereld niveau hard moeten verdedigen tegen de landen die prijs als enigste handelsmerk hebben. Kwaliteit en voedselveiliheid hebben ze nooit van gehoord. Onze agrarisch sector in NL is een van de beste van de wereld. En we zijn sterk afhankelijk van de export. Ik heb nog geen reaktie gezien van de NL regering, LTO,NVV, enz.

 • no-profile-image

  gert

  als dit doorgaat worden de Europese boeren slachtoffer van dit akkoord,dan komen er massa,s goedkoop vlees uit zuid-amerika en noord-amerika op de europese markt

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.