Home

Achtergrond 5110 x bekeken 4 reacties

Formaline is een softdrug

De stinkpoot was nog steeds duidelijk een probleem. Dat komt doordat de koeien niet elke week door het formalinebad zijn gegaan.

De koeien zijn minstens een maand niet door het formalinebad gegaan. Oh ja, ze zeiden tegen me van wel. Maar bij het bekappen van de dieren kon ik wel zien of er formaline gebruikt was, alleen al door de groei van de klauwen en de toestand van het weefsel bij de bal. Ik vertelde de dierenarts en zijn assistenten dat aan de klauw te zien was dat ze in december en januari wel behandeld waren, maar in februari niet.

Daar kwamen de smoezen

Daarna waren hun praatjes wel over. Er kwamen smoesjes. Het zou 4 dagen kosten om aan formaline te komen. Vreemde zaak, voor mij is het bestellen en direct leveren. Tweede smoes: formaline staat in het verboden rode boek. Het zou een zacht verdovend middel zijn. Mij lijkt het anders een harddrug. Want als je er een keer goed aan ruikt, lig je zo tussen zes plankjes in de harde grond. Dus daar zie ik geen verslaving van komen. Dan de smoes dat formaline verboden is omdat het een grondstof is voor de xtc-productie. En tot slot de smoes dat kopersulfaat (een van de grondstoffen bij de productie van formaline) duur is en dat er moeilijk aan te komen is.

Hoezo duur? Wat kost nou elke week 4 kilo koper sulfaat? En hoeveel koeien verlies je als je het niet gebruikt? Een uit Nederland geïmporteerde koe kost al snel €4.000! Dus waar zeur je over. Als je niks doet, houd je nog niet de helft van de koeien over.

Maar weer zelf doen

Ik heb in die 14 dagen dik 40 koeien bekapt en ook de Oezbeken koeien laten bekappen. Maar dat gaat zó verschrikkelijk langzaam. En o wee als de handjes vies zijn. Die moeten direct schoongemaakt worden. Ik kreeg dus niets gedaan. Dus deed ik het zelf maar weer. De Oezbeken mochten poten vastbinden en oxyzalf tussen de klauwen smeren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Halbe Klijnstra

  Met zeer veel interesse uw recentste verhalen gelezen. Ga ze zeker allemaal lezen. Ben zelf 25 jaar melkveehouder geweest en gestopt. Als ik die verhalen lees zou ik daar zo wel aan de slag willen, maar als ik het zo begrijp, is het rendement van erg laag. Er zou een nederlandse manager continue bovenop moeten zitten. Vreemd dat de mensen zo slecht te motiveren zijn. Het zit verdorie toch vaak in simpele kleine dingen. Ben ook betrokken bij een (eigen) project in Tanzania, maar daar slagen we er behoorlijk goed in om goede mensen op te leiden en continue onze resultaten te verbeteren. (100 melkkoeien en fokkudde) Kom daar ook wel eens voor een PUM project en zie dat het vaak erg tegenvalt.

  Met vriendelijke groet,
  uit Friesland
  Halbe Klijnstra

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dat is een mooie project van jullie in Tazanie. Heb er wel wat van gehoord van mijn stageboer toen der tijd in Tzum.
  En op tv.

 • no-profile-image

  Wytze Pietersma

  Hallo Bert,
  In 1993 heb ik een aardappelproject van Cebeco begeleid in ZO Kazachstan, niet ver van de grens met China. Het is een uitstekend gebied voor de aardappelteelt en dan met name voor pootaardappelen.
  Helaas was er toen geen (betaalde) afzet van de (poot)aardappelen. Uit één van je berichten begreep ik dat er Nederlandse akkerbouwer van plan is om in Kazachstan aardappelen te gaan telen. Wellicht is hij geintresseerd in pootgoed dat in Kazachstan vermeerderd wordt voor de consumptieteelt om daarmee transportkosten uit te sparen. Wil je dit eensw met hem bespreken? Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groeten,

  Wytze Pietersma

  e-mail: w.pietersma@live.nl

 • no-profile-image

  Bert

  Wytze. Heb uw reactie door gegeven met uw email.
  Groeten
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.