Home

Achtergrond 162 x bekeken

Export paprika VS loopt achterstand in

Nederlandse exporteurs zien de laatste weken een grote vraag uit de Verenigde Staten naar Nederlandse paprika.

Dat melden verschillende partijen los van elkaar. De extra vraag zorgde afgelopen week voor een oplopende prijs op de markt, stelt een exporteur. Zeker omdat relatief weinig goede kwaliteitspaprika voor handen is die tegemoet komt aan de Amerikaanse eisen.

Uit exportcijfers van de eerste 24 weken dit jaar blijkt de uitvoer fors achter te lopen bij 2007. De paprika-uitvoer lag op 3.000 ton tegen 4.745 ton in 2007. De maand juli laat een kentering zien, zegt een exporteur. "Het was een rustige meimaand, maar juli is veel drukker dan vorig jaar."

Hij verwacht dat de vraag uit de VS voorlopig aanhoudt. Nederland heeft in deze fase van het jaar alleen ruimte op de Amerikaanse markt als Canada en Mexico achterblijvende productie hebben. Door de extreem lage dollarkoers is Nederlands product bovendien duur. Met de huidige prijzen van boven de euro voor rood is dat voor Amerikaanse importeurs niet direct aantrekkelijk. De komende weken wordt een forse Nederlandse productie verwacht met druk op de prijzen. Een stevige Amerikaanse vraag kan zo verlichting bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.