Home

Achtergrond 170 x bekeken

Export blijft in mei achter met zes procent

In mei bleef de export van Nederlandse groente en fruit zes procent achter bij 2007. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw verzameld door het KCB.

De totale export blijft in 2008 met 842.000 ton wel 7 procent hoger dan 2007. De export van met name tomaten, paprika en peer lag in mei lager dan in mei 2007. De totale uitvoer naar Duitsland bleef in mei met 10 procent achter, België en Frankrijk lieten het met grotere dalingen sterker afweten. Ook de uitvoer naar Rusland groeide niet in die maand. Opvallend is wel de groei naar het Verenigd Koninkrijk waarvan de uitvoer in mei met 17 procent groeide, ondanks de goedkope Britse pond.

Over de eerste vijf maanden blijft de export nog altijd voorlopen op 2007. De totale uitvoer van verse groente en fruit is in de eerste vijf maanden van 2008 met zeven procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2007. De gestegen peenuitvoer is hier voor een deel verantwoordelijk voor. In mei zakte de peenuitvoer fors in, blijkt uit de cijfers.

De uitvoer groente en fruit naar Duitsland is in de eerste vijf maanden stabiel gebleven. Er is meer tomaat, spruitkool, appel en peer naar Duitsland gegaan, maar wel minder asperge, paprika en ijsbergsla.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is dit jaar met 18 procent toegenomen. Er is meer paprika, tomaat, aubergine, witte kool en peer naar het VK gegaan, maar minder appel.

De uitvoer naar Rusland is met 23 procent gestegen. Er is meer witte kool, peen, appel en komkommer naar Rusland gegaan, maar minder peer en paprika dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.