Home

Achtergrond 248 x bekeken

Export Japan neemt af

De afzwakkende economische groei in Europa en de Verenigde Staten en de torenhoge olieprijs raken nu ook de exportsector van Japan.

In juni lag de uitvoer van Japanse producten voor het eerst sinds november 2003 lager dan een jaar eerder. Vooral de uitvoer van Japanse auto's viel in juni sterk terug. Zowel uit de Verenigde Staten als uit de landen van de Europese Unie daalde de vraag met ongeveer 15 procent. Ook andere Japanse producten waren minder in trek. Hierdoor daalde de totale uitvoer naar de Verenigde Staten met ruim 4 procent, en werden er zelfs meer dan 16 procent minder Japanse goederen verscheept naar landen uit de Europese Unie.

Het handelsoverschot van Japan daalde tot 138,6 miljard yen (820 miljoen euro). Het verschil tussen de uitvoer en de invoer was daarmee ruim drie keer lager dan analisten hadden voorspeld.

Analisten vrezen dat de daling van de export het einde aankondigt van de huidige periode van voorspoed in de Japanse economie. Japan beleeft momenteel de langste periode van onafgebroken economische groei sinds de Tweede Wereldoorlog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.