Home

Achtergrond

Europese Commissie blokkeert subsidie Bulgarije

De Europese Commissie heeft bijna 500 miljoen euro aan subsidie voor Bulgarije geblokkeerd.

Aanleiding daarvoor is een vernietigend rapport dat vandaag uitkwam over het Oost-Europese land. Met name corruptie en de georganiseerde misdaad tieren er welig. Bulgarije heeft tot 31 juli de tijd gekregen om een actieplan te maken. Daar moet in staan hoe het land de situatie rondom veiligheid, administratieve zaken, justitie en rechtbanken gaat verbeteren.

De subsidie waar het omgaat komt uit de zogenaamde SAPARD en Phare fondsen. Uit die Structuur- en Cohesiefondsen kunnen nieuwe EU-landen putten om aan de normen van de Europese Unie te voldoen. Bulgarije mag haar landbouwsubsidies wel houden. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is er voorlopig geen aanleiding om extra onderzoek te doen naar de uitgaven in de landbouw.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.