Home

Achtergrond 168 x bekeken

Europarlement: ook betalen voor uitstoot vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappijen moeten van het Europees Parlement in 2012 gaan betalen voor de extra uitstoot van het broeikasgas CO2.

Het parlement stemde vandaag in met een compromis met de EU-landen om de maatschappijen mee te laten doen aan het Europese emissiehandelssysteem ETS.

Heel kleine vliegmaatschappijen worden niet in het systeem opgenomen, maar wel officiële vluchten van koninklijke families, staatshoofden, premiers en ministers.

Luchtvaartbedrijven vrezen hoge kosten als het EU-plan in werking treedt, maar voor dat argument bleef het Europees Parlement doof. Met ETS, een veilingsysteem voor emissies, moeten maatregelen worden gefinancierd die de klimaatverandering tegengaan.

De Europese Commissie heeft verheugd gereageerd op de stemming in het Europees Parlement. Commissaris Stavros Dimas (milieu) zei: "Internationaal vliegverkeer zorgt voor steeds meer uitstoot van broeikasgassen en deze groei dreigt juist onze vooruitgang op het tegengaan van die uitstoot te ondermijnen. Met dit besluit zal de luchtvaartsector een eerlijke bijdrage leveren aan Europa's klimaatdoelstellingen, net als andere sectoren dat doen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.