Home

Achtergrond 167 x bekeken

Emoties onbelicht bij abortus en euthanasie

De zorg moet meer oog krijgen voor de gevoelsmatige en praktische afwegingen van mensen bij abortus en euthanasie.

Op dit moment spelen medische en ethische overwegingen een te grote rol. Dat heeft de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) gezegd tegen het kabinet.

Angst, het ontbreken van toekomstperspectief en de vraag naar zingeving spelen een belangrijke rol in het besluit om wel of niet euthanasie te plegen, schrijft de RMO. Bij abortus is dat vaak geldgebrek, het afmaken van een opleiding of het ontbreken van een kinderwens.

De RMO vindt dat er meer rekening met deze afwegingen moet worden gehouden. Mensen die voor de keuze van abortus of euthanasie staan, moeten meer professionele, psychosociale hulp van specialisten krijgen. Ook moeten artsen in spe tijdens hun opleiding meer aandacht krijgen voor de emotionele en praktische kanten van abortus en euthanasie.

De raad wil zich met het advies aan het kabinet niet richten op een bepaalde ideologie maar op de praktijk. Volgens een woordvoerder kan daarmee zowel de ChristenUnie als de PvdA een stap verder komen in de discussie over abortus en euthanasie. De sleutel daarbij is betere ondersteuning aan mensen die voor zo'n keuze staan.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord afgesproken dat het kabinet met ,,positieve maatregelen'' komt die gericht zijn op alternatieven voor abortus en euthanasie. Bij abortus is een van de opties een verruiming van de adoptiemogelijkheden. Vooral de ChristenUnie hamert erop dat vrouwen een alternatief krijgen aangeboden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.