Home

Achtergrond 253 x bekeken 1 reactie

Elstarproductie krimpt na piekoogst

De Elstarproductie valt dit groeiseizoen duidelijk lager uit dan andere jaren.

Dat concluderen verschillende partijen los van elkaar. Zo gaat Fruitmasters uit van een lager appelaanbod, vooral door de lagere Elstarproductie. Hoeveel lager de productie zal uitvallen is nog niet bekend. “Veel hangt af van de vruchtmaat en die kan zich nog goed ontwikkelen”, zegt een woordvoerder.

Eind juli komen de eerste prognoses over de komende fruitoogst naar buiten. In augustus wordt het Europese aanbod geraamd op de Prognosfruitbijeenkomst in Engeland.

De lagere oogst is een reactie op de extreem grote oogst van 2007, toen in Nederland 28 procent meer Elstar werd geplukt. Hierdoor is de kwaliteit van de bloemknoppen dit jaar slechter. Ook andere rassen als Golden Delicious en Junami zouden een matige vruchtzetting hebben. Bovenop de lagere zetting komt een relatief forse vroege hagelschade.

Eén reactie

  • no-profile-image

    slobber

    Denk dat er landelijk maar een halve oogst komt dit jaar. In alle gebieden hoor je dat het tegenvalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.