Home

Achtergrond

Eko-Holland groeit door fusie Friesland-Campina

De voorgenomen fusie van Friesland Foods en Campina levert biologische leverancierscoöperatie Eko Holland nieuwe leden op.

Dit zegt voorzitter René Kruijsen. "We zitten nog boven de negentig leden-leveranciers, maar we gaan naar de honderd toe." De coöperatie ontvangt regelmatig verzoeken van leden van Campina en Friesland Foods die willen overstappen, aldus Kruijsen. Campina (Ecozuivel) en Friesland Foods (Friese Ecologische Zuivel) bevestigt dat biologische leden-leveranciers zijn afgehaakt.

Kruijsen meent dat Eko Holland profiteert van het feit dat de biologische zuivel bij de twee grote coöperaties een afgeleide is van de gewone zuivelproductie, terwijl het bij Eko-Holland een kernactiviteit is.

De melk van de leden gaat voor 100 procent biologisch weg, verzekert Kruijsen. "We kunnen nog wel veel meer biologische melk gebruiken. De vraag is enorm. Eko Holland zoekt daarom ook nog naar meer biologische melkveehouders die lid-leverancier willen worden."

De melk wordt volgens hem grotendeels verkocht aan kleinere verwerkers van biologische melk, zoals Vecozuivel, Hyproca en Coöperatie Rouveen. Die verwerken het voor ongeveer 30 procent verwerkt tot poeder en voor 30 procent als kaas.

Eko Holland werkt niet met voorschotprijzen, maar geeft maandelijks een vaste uitbetaling. "De leden weten waar ze aan toe zijn", vertelt Kruijsen. "We hebben de melk nu al tot november 2008 verkocht. Daarbij werken we met een melkprijs die losgekoppeld is van de gangbare. We kennen verder alleen maar kwaliteitstoeslagen en een heel lichte kwantumtoeslag."

Bij hoeveelheden van meer dan 100.000 liter per jaar is die 50 cent per honderd kilo, zegt Kruijsen. "Daarna loopt het licht op tot maximaal 75 cent."

Of registreer je om te kunnen reageren.