Home

Achtergrond 188 x bekeken

Economische groei lijdt niet onder inflatie

De Nederlandse geldontwaarding is in juni gestegen tot 2,6 procent, een half procent meer dan de maand ervoor.

Dit is vooral het gevolg van duurdere benzine en voeding. De economische groei lijdt er op dit moment nog niet onder. De prijzen van voedingsmiddelen liggen momenteel 6,6 procent hoger ten opzichte van een jaar geleden. De grootste stijging was zichtbaar in de categorie oliën en vetten. Daarna volgt de voor de inflatie zwaarwegende categorie melk, kaas en eieren.

Brood en graanproducten stegen 7,4 procent in waarde terwijl fruit met meer dan 8 procent in prijs steeg. Groente en aardappelen en vlees stegen het minst in waarde. De sterke prijsstijgingen leidden onenigheid tussen regeringspartijen PvdA en CDA. Eerstgenoemde twijfelt aan het doorvoeren van de btw-verhoging. De economie lijdt nog beperkt onder de prijsstijgingen. De economische kwartaalgroei is gisteren door het CBS naar boven bijgesteld tot 3,3 procent.

Daarom is er kritiek op de verstrakking van het monetair beleid. De Europese Centrale Bank verhoogde gisteren de marginale beleningsrente met 0,25 procentpunt. Renteverhoging leidt doorgaans tot minder economische groei. De zogeheten kerninflatie, exclusief voedings- en energieprijzen, is in de Europese Unie en ook in Nederland, relatief beperkt gebleven tot 2 procent. De economische groei staat door het rentebesluit onder druk, terwijl historische patronen aantonen dat uiteindelijk de algemene inflatie terechtkomt op het niveau van de kerninflatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.