Home

Achtergrond

Echtscheidingen scheiden EU-landen

Een plan om internationale echtscheidingen in de EU beter te regelen, leidt tot ernstige verdeeldheid onder de landen.

Zweden weigert mee te werken, waardoor enkele andere landen op eigen houtje een onderlinge regeling willen treffen. Daar is weer verzet tegen gekomen van Groot-Brittannië en Ierland, terwijl ook Nederland niet enthousiast is. Dat bleek vrijdag bij beraad van ministers van Justitie van de 27 EU-landen.

De Europese Commissie had voorgesteld welk recht zou gelden bij een scheiding van mensen met bijvoorbeeld verschillende nationaliteit. Nu is dat praktisch niet geregeld. Scheidende echtelieden kunnen daardoor gaan 'rechtbankshoppen': ze kiezen bewust voor het recht van een land dat scheiden makkelijk maakt of juist niet.

De Europese Commissie zei de steggelende ministers vandaag te gaan onderzoeken of en hoe zo'n onderlinge regeling van enkele EU-landen kan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.