Home

Achtergrond 175 x bekeken 1 reactie

EU wil actie WTO tegen toename beperkingen export

De Europese Unie wil dat wereldhandelsorganisatie WTO actie onderneemt tegen exportbeperkingen op landbouwgebied.

Japan en Zwitserland hebben het initiatief genomen om in de wereldhandelsbesprekingen (Doha-ronde) de wildgroei op dit gebied een halt toe te roepen. Een woordvoerder van de EU heeft tegenover persbureau AgraEurope bevestigd dat Brussel dit voorstel omarmt.
Steeds meer landen pogen de sterk oplopende voedselprijzen een halt toe te roepen door nationaal eenzijdig een uitvoerverbod van bijvoorbeeld granen af te kondigen. Volgens een onderzoek van The New York Times hebben al 29 landen dit jaar dit soort maatregelen genomen, waaronder 14 in Azië. Het gaat veelal om de handel in rijst en tarwe.

De Doha-ronde van de WTO richt zich vooral op het afschaffen van importbeperkingen en financiële ondersteuning van de export. Grote voedselimporteurs als Japan eisen nu dat ook de voor hen zeer nadelige exportbeperkingen onderwerp van gesprek zijn.
WTO-topman Pascal Lamy erkent het probleem. "Het is duidelijk dat deze exportbelemmeringen olie op het vuur van de stijgende voedselprijzen zijn."

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Tja , als het om de voedselvoorziening gaat dan geldt toch voor de meeste landen 'eigen volk eerst". Vreemd dat de EU dit nu pas in de gaten krijgt. Misschien toch nog niet zo gek om zuinig op je eigen landbouw te zijn en deze niet zo te verwaarlozen als de laatste jaren is gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.