Home

Achtergrond

EU streeft naar associatieakkoord met Oekraïne

De Europese Unie streeft naar een associatieakkoord met Oekraïne, zo besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen vandaag in Brussel.

Het akkoord kan allerlei wederzijdse voordelen bevatten. Onderhandelaars moeten nog bekijken wat er opgenomen kan worden in het associatieakkoord, dat naar verwachting in september in Frankrijk ondertekend wordt. Minister Bernard Kouchner (Buitenlandse Zaken) van huidig EU-voorzitter Frankrijk zei dat na EU-beraad.

Vooral Oost-Europese landen zoals Polen hadden Oekraïne liever direct het recht gegeven op volledig lidmaatschap, maar vooral Duitsland en de Benelux-landen verzetten zich tegen zo'n besluit nu. "Het land is nog niet toe aan een besluit over EU-lidmaatschap'', zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken). "We kunnen de samenwerking intensiveren, maar geven geen enkel vooruitzicht op lidmaatschap.''

De voormalige Sovjetstaat Oekraïne, met 45 miljoen inwoners gelegen tussen Polen en Rusland, heeft de laatste jaren een tamelijk pro-westerse regering. President Viktor Joesjtsjenko wil graag toetreden tot de EU. Timmermans beseft dat hij Oekraïne dinsdag heeft teleurgesteld. "Maar je kunt nu eenmaal niet iedereen tevredenstellen.''

De EU heeft al associatieakkoorden met vele nabijgelegen landen, zoals Israël. Het is minder vergaand dan een zogeheten Stabilisatie- en Associatie Akkoord (SAA): een dergelijk akkoord wordt beschouwd als een opstapje naar toetreding tot de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.